Lueskelin tässä muutamana päivänä lapsiblogeja, ja tajusin, että enhän ole aikoihin tehnyt tytöstä minkäänlaista tilannepäivitystä. Mitä se osaa jne. Jotenkin tää aikaa vaan menee ja lapsi kasvaa. Miehen kanssa vaan todettiin yks päivä, että Tytön kans on niin helppo nykyään olla ja mennä, kun meno liikkumisen osalta on aika paljon rauhottunut. Ymmärtääkin oikeasti, mitä voi ja saa tehdä. Aina ei välttämättä ihan kaikki käskyt mee perille, mutta ehkä melkein aina. Tytöllä ikää tällä hetkellä pian 2v. 7kk.

Syöminen: Syö tietysti ihan ite. On syöny jo oikeastaan 1v. päivän tienoilta lähtien. Juo tavallisesta lasista tai mukista. On käyttänyt sitäkin jo ainakin vuoden. Syö haarukalla, ihan tavallisella. Lastenmallia kylläkin. Lusikkaa käytetään siihen, mihin itekin käytän, eli keitot, jogurtit jne. Osaa ottaa voita ja voidella leivän. (Tosi taitavasti vieläpä!). En tiiä onko ero tytöistä/pojista tai vaan yksilöllistä, mutta tyttö pitää esim. lusikasta kiinni niinkö kuuluukin, eli rystyset alaspäin, peukalo-etusormi-keskisormi. En oo ajatellu asiaa, mutta kerran yks tuttava huomas jossain synttäreillä, kuinka hienosti tyttö piti lusikasta kiinni. Ite vaan mietin, että mahtaisko sillä olla mitään tekemistä asian kans, koska tyttö on aina syöny ihan tavallisella hackmanin savonian lusikalla. Meillä ei siis ole ollu niitä muovisia paksuvartisia lusikoita. Paksuvartisesta lusikasta on helpompi ottaa sillai lasten-tavalla kiinni. Ja mitä ruokiin tulee, niin kaikkee mahdollista meillä syödään. Yllättävän mausteinenkin ruoka uppoaa. Ite välillä mietin, että voi kai sitä vähän enemmän tarjota kasviksia..

Pukeminen: Osaa pukea kaikki vaatteet ite. Vetskarin osaa välillä laittaa alkuun, mutta ei saa vedettyä niitä ensi senttejä vetskaria kiinni. Jos on kiire, esim. tarha-aamuina, niin sillon kyllä äiti pukee. Vaikka Tyttö on kyllä aika reipas ja nopea pukemaan.

Leikit: Osaa jo tunnistaa muutamia numeroita. Ainakin 1, 2, 3. Osaa laskea kymmeneen, toisin sanoen osaa ulkoa litanian 1-10. Mutta jos pitää esim. laskea, monta kynää pöydällä on tai montako kissaa on kuvassa, niin silloin jostain kumman syystä siinä laskemisessa ei oo mitään järkeä. Numerot menee oikeassa järjestyksessä, mutta sormi seuraa laskettavia esineitä erittäin epäloogisessa järjestyksessä. Tuntee monia kirjaimia, ehkä noin 10 eri kirjainta. Uudessa tarhassakin ne ihmetteli, kuinka paljon kirjaimia Tyttö tietää. Tällä hetkellä mielisimpia leikkejä on ruoanlaittoleikit. Jatkuvasti on kana uunissa, ja keitellään kahvia. Myös lääkärijutut kiinnostaa. Meillä onkin kotona sellanen eläinlääkäriasema. Jostain syystä Tyttö haluaa jatkuvasti ottaa leikki-pinseteillä kynsiä irti..! Tarkoittaiskohan se kynsien leikkaamista tai viilaamista. Piirtäminen on kivaa, mutta ei siihen paperiin mitään kovin selkeetä tule. Sellasta pyöreetä sotkua, spagettia. Värityskirjan kuvia ei osaa värittää, kaikki menee aina ihan yli ja mihin sattuu. Värejä se käyttää monipuolisesti. Vaikka nehän on aina taiteilijan oma näkemys asiasta ;)

Puhetta tulee ihan tauotta ja paljon. Huomattiin eilen, kun oltiin miehen kans kahestaan kotona, että kuinka paljon sitä puhetta siltä tuleekin! Mielikuvitus lentää välillä aikalailla. Sanat menee välillä vähän väärin, esim. "Jos tulee iso pipi, niin sit voi kaatua". R-kirjain vilahtaa välillä hienosti. Useimmat kirjaimiet tulee oikein. Tyttö osaa laulaa hirveesti lauluja. Kaikki automatkat se laulaa. Kaikki sanat ei ihan mee oikeaoppisesti, ja välillä useista eri lauluista tuleekin sen suussa yksi laulu. Rölli laulu oli jossain vaiheessa no 1. Mutta tällä hetkellä yksi ylitse muiden on Nickelback! Ja sitähän meidän perheessä kyllä kuunnellaan muutenkin. Nykyajan lapset on aika käteviä mobiililaitteiden kans. Tyttö osaa ottaa miehen kosketusnäyttö kännykästä näppäinlukon pois, ja laittaa angry birds pelin päälle ja pelata sitä. Sen lisäks se osaa laittaa musiikkia ja vaihtaa sieltä levyjä, valita valikosta valokuva-albumin ja kattoa kuvia tai videoita! Eikä kukaan todellakaan oo opettanu sille noita, vaan ilmeisesti se on kattonu, kun isi valitsee ja ottanut mallia. Aika söpöä, kun 2.5v. räplää kännykän kans eri juttuja.

Vaikka Tyttö onkin näppärä ja toimelias, niin maailman ketterin se ei oo. Vai oliskohan se koornaatiokyvystä kiinni. Jos sen pitäis esim. kiivetä sellasta "liukumäkeä" pitkin ylöspäin, missä on sellaset nupit askelille, niin sen on jotenkin hankala hahmottaa miten päästä ylös. Mä joudun aina laittaan sen jalat oikean nupin päälle, ja sittenhän se vasta hankalaa onkin. Ja kun niiden uudessa tarhassa on sellanen köysiristikko mitä pitkin tullaan alas, niin siinäkin meinas olla hankaluuksia aluksi. Nythän se tietty osaa mennä sen mitenpäin vaan, kun on niin paljon sitä tehnyt. Musta tuntuu, että leikkipaikoissa monet pienemmätkin menee niin ketterästi. Vaikka ei Tyttö todellakaan mikään kömpelö oo, eikä mikään arkailijakaan. Kaikessa ei tietenkään voi olla hyvä!

Päikkärit on viime aikoina lyhentynyt 1,5h, mutta nyt se on nukkunu jo 3h. Se risteily, se taitaa vielä väsyttää. Pitäisköhän herättää, että sen saa vielä illallakin nukkumaan.